2017. január 17.

Brassói apró

ahogy mi szeretjük ☺ Ez az étel is „férfimunka” nálunk, mert az az elv, hogy mindenki azt főzi, amit jobban szeret/tud főzni már jól bevált, minek változtatnánk ezen ? A hozzávalók listája után át is adom a pennát a Ház Urának.



Hozzávalók:

80 - 90 dkg sertés comb, lapocka esetleg dagadó
sertészsír
burgonya
őrölt kömény
frissen őrölt fekete bors
fokhagyma
pirospaprika
majoranna
tárkony

Sovány sertéshúsból (comb, lapocka, de akár a dagadó vége is lehet) készül és mindig zsíron! Ne legyen sok, de zsír legyen ne olaj, mert akkor egészen más lesz… Egy gyenge kiló húst kisujjnyi csíkokra kell vágni és jót tesz neki ha előtte legalább két-három órát pihen egy őrölt köményes-borsos száraz pácban. Szinte füstölgő zsírra kell dobni a húst finomra reszelt fokhagymával és folyamatosan kevergetni, hogy minden oldalát megkapja, közben sózni és aki úgy szereti piros paprikával megszórni, majd mikor a hús leve elpárolgott kevés hús alap lével (leveskockából is jó) fedő alatt kis lángon szép lassan puhára párolni. 
Ha elfőtte a levet és még szükséges mindig egy kevéssel pótold ki. Ha már majdnem jó vedd le a fedőt, de ne süsd zsírjára; inkább jó sűrű szaftja legyen. Szárított majoránnával és tárkonnyal szoktam ízesíteni; 2/3-át félidőben, a maradékot az utolsó pillanatban.


A hozzá való krumplit kis kockára vágva félig megfőzöm, lecsepegtetem, majd egész kevés zsíron egy nagyobb serpenyőben rázogatva, óvatosan kevergetve őz barnára pirítom és mehet rá a húsra; egy kavarás ás már tálalható.

Ha több a hús érdemes a krumplival való összekeverés előtt kivenni belőle és így legközelebb is friss brassóit tálalhatsz J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése